Sport

Kako profitiraju kladionice?


Stigla je i druga polovica novog i predzadnjeg mjeseca u godini a s njome i pravo vremensko zahladnjenje no kako vi ne biste imali zahladnjenje u vašem novčaniku tokom nadolazećih blagdana otpočinjemo novi serijal članaka vezanih uz samo funkcioniranje kladionica te se konkretno u ovome članku bavimo svim načinima kojima kladionice dolaze do eksponencijalnih profita te zarade preko leđa velike većine igrača. Neke ste stvari koje ćete pročitati u ovome članku već mogli vidjeti u nekim od prošlih članaka dok sad samo produbljujemo i nadopunjujemo same načine kako kladionice zarađuju.

Već ste mogli čitati u prošlomjesečnim člancima o manipulativnim troškovima koje naplaćuju isključivo hrvatske kladionice. Naime famoznih 5 % koliko se oduzima od samog novca za ulog u biti niti ne ide u blagajnu kladionica već same države kojoj su hrvatske kladionice dužne plaćati kao poseban porez što ne postoji u svijetu online kladionica. Kladionice bi mogle kad bi htjele teret tih 5 % uzeti na sebe no one su naravno odlučile prenijeti ga na igrače sa slabim tečajevima koje nude kako bi izjednačile profit poslovanja dok je dodatan uteg u novije vrijeme u Hrvatskoj postao i novi porez od 10 % na sami dobitak koji se također slijeva u državnu riznicu.

Imali ste prilike detaljno čitato o azijskim hendikepima koji su jedni od najboljih sistema i opcija i za klađenje no na njima u isto vrijeme velike azijske kuće u kojima nema limita poput 188BETA, Pinnaclea i SBOBETA ostvaruju i jako dobar profit i to iz vrlo jednostavno razloga. Kao što znamo azijskim hendikepom matematički svodimo šansu za dobitak na dvije opcije odnosno u omjeru 50:50 no to u isto vrijeme znači i da kladionice u pravilu primaju jednak broj uplata na oba ishoda jer podijele sami susret na pola a i u bilo kojem trenutku mogu manipulirati tečajevima i samim granicama. Budući da kladioničar azijskim hendikepom gotovo uvijek dobiva tečaj od 1.85 do 2.00 što je optimalna kvota za single a u isto vrijeme kladionica ne trpi gotovo nikakav rizik ni ne čudi zašto su azijske kladionice i azijsko tržište u takvom velikom napredovanja i ispred europskih kladionica.

Vjerojatno najpoznatiji ali i najzloglasniji način profitiranja kladionica jest izjednačavanje uplata odnosno manipuliranjem tečajeva na taj način da se igrače navede na jednak broj uplata na sve moguće ishode. Glavni zadatak svakog pravog bookmakera jest postaviti kvote za određene događaje i ishode na način da se izjednači ukupni zbroj novaca koji kladionica mora isplatiti za svaki od mogućih ishoda. Bookmakeri ipak nikad ne uspiju izjednačiti taj ukupni zbroj i to je i glavni razlog zašto nude bonuse kod stavljanja više događaja na listić jer im uvijek više odgovara da favorit izgubi ili da se kombinirano odigra više događaja na jednom listiću. Kladionice iz ovih razloga u pravilu precjenjuju favorite što posljedično dovodi do povišenih i value tečajeva na opciju kontrahendikepa što je i više nego isplativa metoda borbe protiv ovog načina profitiranja kladionica.

I za kraj prvog članka u ovom mjesecu spominjemo i posljednji način odnosno nepravedne tečajeve. Jedan od načina kako postići nepravedan tečaj smo već spomenuli a to je precjenjivanje favorita dok je drugi općenito niski koeficijenti koji su u svakom slučaju manji od realnih. Svaka zemaljska i online kladionica u svijetu ima svoju zadanu profitnu marginu koja snižava tečaj i čini ga nerealnim stoga je klađenje najbolje u onim kućama koje imaju najniže profitne margine poput Pinnaclea. Najjasniji prikaz profitne margine može se vidjeti u susretu dva tenisača kojima su šanse podjednake(50/50) te bi stoga i koeficijenti morali biti postavljeni kao 2.00 – 2.00 no većina kladionica nudi od 1.83 do 1.85 dok one bolje poput Pinnaclea imaju nižu profitnu marginu pa često možete vidjeti i tečajeve preko 1.90 no to ta kladionica jedino može zahvaliti tome što su registrirani u Nizozemskim Antilima(najmanja porezna stopa na svijetu) a za svoje visoke kvote morali su žrtvovati i bonus za prvu uplatu i registraciju.

Odgovori