Sport

Koje su najprofitabilnije lige za klađenje?


U prošlomjesečnom serijalu bavili smo općenitim alatima i faktorima potrebnima kako bi se ostvario profit u klađenju odnosno detaljno smo se bavili sastavnicama najoptimalnijih načina klađenja dok se u ovom članku detaljnije bavimo samim sportovima i ligama koje su najisplativije za klađenje i stvaranje profita.

Za nogomet već znate da se radi o matematički najneisplativijem sportu za klađenje pa se rizik kod toga sporta nastoji minimalizirati i to ponajviše klađenjem na zbroj golova odnosno over/under opcije kod kojih su moguća samo dva ishoda. Statistički i tradicionalno gledano najbolje lige za overe jesu niže divizije ili manje poznatije lige – posebice niže nogometne lige i divizije Švedske, sjevernoirska prva liga te nizozemska druga ali i s dodacima nižih divizija i liga Austrije te još nekolicine skandinavskih liga poput one norveške i islandske koje su granični slučajevi. Razlog zašto su ove lige najisplativije za overe leži u tome što je generalni prosjek golova za nogometne utakmice određen kao 2.5 golova i to na temelju statističkih analiza svih europskih liga s naglaskom na Lige petice i one najpoznatije lige kod kojih se prosjeci pogodaka ne podudaraju s onim u gore nabrojanim ligama i stoga je granica od 2.5 golova jednostavno premizerna za mečeve iz tih manjih liga za koje bi glavna margina često trebala biti 3.0 ili čak 3.5 golova. S druge strane manje popularni način klađenja u nogometu jest onaj na undere no i taj ima svoje poklonike a ponajviše zbog talijanskih i francuskih liga dok se dugoročno čak i u većini Liga petica više isplati kladiti na under nego na over.

Što se tiče hokeja najbolji value odnoso vrijednosti u tečajevima za overe naći ćete također u onim manje poznatijim ligama na koje bookmakeri ne obraćaju količinu pažnje koju pridaju najeksponiranijim ligama. Finska i njemačka druga liga uz švicarsku jedne su od najpogodnijih za lov na overe a loš nije ni austrijski EBEL kao ni prva švicarska liga dok je i njemački prvi razred hokeja DEL također pogodna liga za golove. Kod hokeja se u usporedbi s nogometom daleko više može profitirati underima koji su sve popularniji u KHL-u kao i u većini većih i elitnih europskih hokejaških liga u kojima je generalni prosjek od 5.5 golova kojeg viđamo u hokeju jednostavno previsok dok je isti u gore spomenutim overaškim ligama jednostavno prenizak s obzirom na generalne prosjeke i statistike.

Najzanimljivija ipak u ovom segmentu jest košarka kod koje daleko više variraju granice s poenima koje se za europski dio kreću od 140 do 170 poena dok je neki NBA prosjek od 190 do 220 poena. Lige iz ostatka svijeta poput australskog NBL-a, kineske CBA, argentinske Lige Nacional, japanskog NBL-a i drugih najpogodnije su za over/under klađenje iz razloga što su bookmakeri puno manje upoznati sa situacijom u ligama i klubovima i stoga puno češće griješe kod margina i hendikepa u tim ligama nego u onim europskim među kojima su skriveni dragulji svakako litavski LKL, portugalski LPB i još nekoliko manje poznatih liga.

I kos ostalih sportova postoje slične podjele no mi smo se odlučili zadržati na onim najpopularnijim sportovima u svakodnevnom životu no i kod primjerice tenisa, rukometa ali i nekih drugih sportova i više se nego dobro da iskoristiti manji nivo poznavanja nepoznatih timova/igrača te turnira i liga.

Odgovori