Sport

Over/under klađenje


Jedna od najpopularnijih strategija za klađenje u gotovo svim sportovima već dulje vrijeme jest over/under način klađenja odnosno prognoziranje zbroja golova/poena u odnosu na ponuđene vrijednosti bookmakera. Ovo klađenje najprisutnije je kod najpopularnijih sportova nogometa, košarke, hokeja na ledu, tenisa…

Uz popularno ´hendikepiranje´ odnosno klađenje isključivo na azijske hendikepe o čemu ćemo detaljnije pisati u idućem članku over/under klađenje jedno je od najprofitabilnijih i najstabilnijih načina klađenja. Svima nam je poznato kako se u nogometu kao glavna referentna granica uzima ona od 2.5 za ukupni zbroj golova na utakmici dok u europskoj košarci granice variraju od 150.5 do 160.5 poena za ukupni zbroj poena a u NBA od 190.5 pa do 230.5 poena dok je u hokeju najčešća margina ona od 5.5 golova. Razlog zašto je ovo jedan od najboljih sistema jest u tome što se kod svake oklade susrećemo s biranjem jedne od dvije opcije što matematički kao što smo već objašnjavali automatski podiže vjerojatnost za dobitkom i to konkretnije s početna tri znaka za ishod meča s 33% za svaki znak na 50 % jer u ovom sustavu jedino postoje dva moguća ishoda a to je više ili manje pogodaka od zadane granice. Ipak, postoje i iznimke i to kod azijskih granica za golove – jedna od najpoznatijih jest ona od 2.0 golova ili 3.0 golova što u prijevodu znači da ukoliko bude točan zbroj tih golova na susretu ulog nam se vraća i oklada je void. Postoje i ostale alternacije poput granice od 2.25 golova ili 2.75 golova – kod opcije od više od 2.25 golova oklada je u potpunosti dobitna ukoliko događaj završi s tri pogotka dok u slučaju dva zgoditka gubite polovicu od uloga. U slučaju opcije više od 2.75 golova oklada je u potpunosti dobitna samo s ukupnim zbrojem od četiri gola dok u slučaju tri gola dobivate samo polovicu od mogućeg dobitka.

U košarci najbolje vrijednosti ćete naći u alternativnim zbrojevima poena kod kojih bookmakeri rade i najveće greške kao što su timski zbrojevi poena, timski zbrojevi poena na poluvremenu i zbroj poena za prvo poluvrijeme. Izračunavanje tih kategorija često odrađuju računala na temelju gole statistike što se over/under klađenjem može i više nego dobro iskoristiti. U tenisu u kojem je široko rašireno i live klađenje se također može napraviti sjajan profit klađenjem na broj gemova, setova i poena a tenis je matematički gledano vjerojatno i najpogodniji sport za ovakvo klađenje jer sudjeluju samo dva igrača koji ovise samo o sebi te postoje samo dva moguća ishoda za svaku okladu.

Za kraj ovog članka kao korisnu zanimljivost vezanu za nogomet i over/under strategiju na primjeru smo objasnili i način kako sami možete za bilo koji par procijeniti isplativost klađenja na over(više) ili under(manje) golova pod uvjetom da postoji statistička pozadina za utakmicu od minimalno pet odigranih prošlih susreta.

EKIPA A kao domaćin u prosjeku zabija 2.1 golova po utakmici a prima 1.3 golova dok EKIPA B kao gost u prosjeku prima 1.5 a zabija 0.7 golova. Kako bismo dobili vrijednost koja određuje da li se isplati kladiti na over ili under moramo zbrojiti manje i veće vrijednosti kod obje ekipe( 1.3 + 0.7 = 2.0, 2.1 + 1.5 = 3.6) te ih onda međusobno zbrojiti i podijeliti s 2 kako bismo dobili aritmetičku sredinu(( 2.0 + 3.6)/2 = 2.8). Naša dobivena vrijednost jest 2.8 golova što sugerira klađenje na over(više) golova što i nalažu pravila po kojima sve vrijednosti od 2.3 i niže spadaju pod under okladu dok sve od 2.7 i više pod over. Srednje vrijednosti od 2.4 do 2.6 trebalo bi izbjeći jer dugoročno ne nose profit.

Ostanite s nama je se vrlo skoro vraćamo s novim člankom u kojem ćemo se dotaknuti klađenja na azijske hendikepe.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *