Sport

Rodeo – sport ili maltretiranje životnja?


Rodeo je sport koji su Amerikanci preuzeli od Španjolaca i Meksikanaca. Sada se rodeo održava u Kanadi, Južnoj Americi i Australiji. Rodeo nije samo jahanje bikova, već konja i ostale stoke.

Uobičajeno je da svaki rodeo događaj biljžei nekoliko disciplina, a to su: Tie-down roping, Team Roping, Steer wrestling, Saddle bronc riding, Bareback Bronc-Riding, Bull riding i Barrel racing. Svako natjecanje je podjeljeno u 2 discipline: the rough stock events i the timed events, što bi, ako prevedemo značilo; grubi događaji i vremenski događaji.

rodeoRodeo je najpopularniji u Kanadi te u Wyomingu i Texasu. U Sjevernoj Americi postoje dvije organizacije: Professional Rodeo Cowboys Association (PRCA) i Women’s Professional Rodeo Association (WPRA), a sve informacije možete pronaći na zajedničkoj web stranici prorodeo.com

Malo vas zanima odakle potječe riječ rodeo, ali za one znatiželjne možemo reći da rodeo potječe od riječi ‘rodear’ što znači okružiti nešto.

Od malih se nogu postaje natjecatelj u ovom nekima okrutnom sportu, ali postoje natjecanja u svim dobnim kategorijama. Još od osnovne škole djecu se ući kako postupati sa životinjama, a ponajviše s bikovima.

Najzanimljivija, ali i najopasnija disciplina je sigurno jahanje bikova. Publika dođe na tribine i plati ulaz kako bi vidjela bol, i to ne samo bikovu bol, već i ljudsku, jer ozljede i smrtni slučajevi nisu rijetki, a tu nastupaju optužbe od svakakvih organizacija kako je to grub sport, kako je to maltretiranje životinja i tako dalje.

Kako vremena idu naprijed, tako i okrutnost prema životinjama je sve manja, pa stižu i manje optužba.

Svi koji ste čekali vidjeti neki video o brutalnosti ovog sporta, izdvojiti ćemo samo jahanje bikova jer je to najzanimljivije, ali prvo, rodeo.

Jahanje bikova

Bik bacio čovjeka 4 metra u zrak

Mrki bik

Za pedersku populaciju imamo i pedersko rodeo udruženje

Odgovori