Sport

Što je value u klađenju?


Serijal članaka vezanih uz pozadinu kladionica i klađenja u ovome mjesecu završavamo s današnjim člankom koji je posvećen value/vrijednosti u klađenju koji toliko spominjemo i naglašavamo na glavnom sajtu.

Kao što znamo glavni zadatak i cilj kladionica i njihovih bookmakera(priređivača tečajeva) jest izrada kvota. Kako bi za određeni događaj kladionice izradile kvote one pomoću matematičkih i statističkih postupaka procjenjuju vjerojatnost te kao konačni produkt nama igračima/kladioničarima nude kvote koje svakodnevno viđamo u ponudi kladionica. Prilikom izrade samih kvota bookmakeri u obzir uzimaju brojne faktore kao što je kvaliteta ekipa, međusobna tradicija, trenutna forma, ozlijede i izostanci timova, značenje određene utakmice za ekipe no i neke ostale faktore koji također uz primjenu matematike, statistike i računa vjerojatnosti imaju svoj značaj u izradi tečajeva. Kao zanimljivost uz standardne kvote koje viđamo u lokalnim i velikoj većini europskih kladionica u decimalnom obliku(1.50) još postoje i takozvani frakcionalni koeficijenti koje najviše koriste engleske i irske kuće s kojima se vjerojatnost izražava u razlomcima(7/2) dok su još poznati i američki koeficijenti koji mogu biti pozitivni i negativni(-300, +300) no o detaljima tih koeficijenata pričat ćemo neki drugi put.

Službena definicija value beta glasi ulaganje zbog pozitivne očekivane vrijednosti(expected value). Laički rečeno, ukoliko vi smatrate da je tečaj za određeni događaj previsok zbog određenih činjenica tada taj tečaj sadrži value/vrijednost. Kao što ste mogli čitati u jednom od naših prijašnjih članaka svaki koeficijent ima svoju vrijednost u postotku koja se može izračunati pomoću formule 1/koeficijent. Primjerice, ukoliko je za neku opciju ponuđena kvota 1.70 bookmakeri smatraju kako postoji vjerojatnost od 58.8 % da će se taj događaj i desiti no ukoliko vi smatrate kako je vjerojatnost za isti događaj zbog nekih vanjskih faktora koje vi posjedujete veća tada se pred vama nalazi value bet, Ipak, value bet uvijek ovisi o priličnom broju faktora te je relativan a ponajprije ovisi o vašoj sposobnosti da realno evaluirate trenutnu situaciju oko tog događaja. Već ste imali prilike čitati o profitnoj margini kladionica odnosno tome da je kladionica uvijek u plusu bez obzira kako završi određeni događaja a sada ćemo na primjeru jedne nogometne utakmice i tečajeva to i prikazati.

U grupnoj fazi Lige prvaka susreću se Barcelona i Celtic. Kladionice smatraju kako je za pobjedu domaćina realan tečaj 1.10, za neriješeno 9.10 a za pobjedu gosta 31.00. S već spomenutom formulom računanja dolazimo do podataka da je vjerojatnost pobjede domaćina jednaka 90.1 %, za neriješeno 11 % a za pobjedu gosta 3.2 %. Zbroj postotaka jasno uvijek treba biti jednak cjelini odnosno 100 % no zbrajanjem ovih vjerojatnosti dolazimo do brojke od 104.3 %. Upravo ova razlika kod broja koji prelazi 100 predstavlja već spomenutu profitnu marginu kladionica koja kod konkretno ovog primjera iznosi 4.3 % što znači da bookmakeri odnosno kladionica na svakih 100 unita koje ulože kladioničari profitiraju 4.3 %. Ovakvu profitnu marginu najčešće ćete naći kod stranih online kladionica gdje se profitna margina u pravilu kreće od 3 % pa do 10 % dok je u lokalnim kladionicama ista preko 10 % pa i sami možete zaključiti samo po ovim činjenicama koliko vam se isplati kladiti online a koliko u lokalu.

Za kraj članka kao zanimljivost spominjemo i svima nam poznati public bet. Radi se o utakmici koja se u jednom danu našla na velikoj većini listića no ne moraju nužno biti i listići već i kao single oklada. U ovakvim situacijama rezultat tog događaja krajnje je upitan i čudan i to ponajviše iz matematičkog razloga jer bookmakeri, koji su međusobno iznimno dobro povezani i premreženi(u svakom slučaju daleko bolje nego kladioničari), mogu matematički izmanipulirati kvote za taj događaj koji onda završi u velikoj većini slučajeva u potpunosti suprotnim ishodim nego što to očekuje cijeli kladioničarski svijet. Mi osobno bismo vam svakako preporučili da klađenje na takve događaje zaobilazite a posebice zanemarite određene ´informacije iz prve ruke ili iz kluba´ ili takozvane dojave koje su čisto prodavanje magle.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *