Sport

Sve o azijskim hendikepima


Nakon što smo se u zadnjem članku detaljnije bavili over/under strategijom klađenja u ovome članku donosimo vam sve vezano za klađenje na azijske hendikepe i popularni sistem klađenja takozvano ´hendikepiranje´.

Ono što je zajedničko over/under klađenju i klađenju na azijske hendikepe jest činjenica da takva strategija klađenja eliminira treći znak što znači da automatski diže prolaznost s 33 % na 50%. Korijeni ovih hendikepa dolaze iz Azije i azijskih bookmakera pa otuda im i ime no u novije vrijeme ti hendikepi su se brzinom munje proširili po cijelom kladioničarskom svijetu. Glavna razlika između azijskog hendikepa i običnog hendikepa jest ta da azijski omogućavaju klađenje na takozvane polovične i četvrtinske hendikepe za koje vrijede razna pravila koje možete pronaći u ovome članku. Kvote za azijske hendikepe tipično se kreću između 1.80 do 2.10 a osim što takvi hendikepi eliminiraju treći znak s njima može doći do dobitka čak i ukoliko tim na koji ste se kladili ne dođe do pobjede.

Azijski hendikepi primarno su izmišljeni kako bi se izjednačili veliki favoriti i autsajderi. Kao i kod običnih hendikepa postoje pozitivne i negativne varijante s time da ukoliko se kladite na negativnu tipujete na favorita dok tipovanjem pozitivne varijante favorizirate autsajdera. Ukoliko kladionice smatraju da nema većih razlika između ekipa tada nijedna od njih ne dobiva početnu prednost a takav se azijski hendikep naziva AH0. Kod istog oklada je dobitna ukoliko pobijedi jedan od timova dok nam se ulog vraća u slučaju neriješenog rezultata.

Ipak, puno zanimljiviji su četvrtinski i polovični hendikepi. U slučaju azijskog hendikepa 0.25 oklada je dobitna ukoliko tim na koji ste kladili pobijedi s bilo kojom razlikom a u slučaju neriješenog rezultata gubite pola uloga i pola vam se vraća dok je oklada gubitna ukoliko vaš tim izgubi meč. Kod azijskog hendikepa 0.5 ne postoji opcija neriješenog rezultata pa tako vaš tim mora pobijediti s bilo kojom razlikom kako bi oklada bila dobitna dok u slučaju neriješenog rezultata i poraza gubite cijeli ulog. Slijedeći u redu jest azijski hendikep 0.75(tričetvrtinski) kod kojeg ukoliko se kladite na favorita oklada je jedino u potpunosti dobitna ukoliko vaša ekipa pobijedi s barem dvije razlike. U slučaju minimalne pobjede od jedne razlike vraća vam se pola uloga dok s neriješenim rezultatom i porazom vaše ekipe gubite cijeli ulog. Stigli smo i do prvog azijskog hendikepa s cijelim brojem odnosno 1.0 – kod ovog hendikepa favorit započinje susret s golom manjka a autsajder s golom viška. U slučaju ovog hendikepa da bi vaša oklada bila u potpunosti dobitna ekipa na koju se kladite mora slaviti s minimalno dvije ili više razlike dok se u slučaju pobjede s točno jednom razlikom vraća cijeli ulog. U slučaju remija i poraza oklada je u potpunosti gubitna. Također, kod svih ovih hendikepa na umu uvijek morate imati kako je hendikep na favorita postavljen s minus(-) oznakom dok je na autsajdera postavljen pozitivni plus(+) hendikep.

Po ovo principu trebali biste razumjeti kako funkcioniraju i sve ostale varijante azijskog hendikepa(1.25, 1.5, 1.75, 2.0, 2.25…) za koji su najbolje kladionice svakako bet365 i Pinnacle gdje su zaposleni i najveći eksperti za azijske hendikepe. Ovaj princip klađenja uz over/under klađenje najprisutniji je kod profesionalnih kladioničara jer kladionice na ovoj vrsti oklada najmanje zarađuju jer imate mogućnost prognoziranja konačnog ishoda nekog susreta na temelju samo dva znaka što i sportu poput nogometa daje jako dobru vrijednost.

Odgovori