Sport

Tajne domaćih kladionica


Općepoznata je činjenica da velika većina kladionica uvijek opstaje dok velika većina kladioničara propada što se posebice reflektira u zemaljskim kladionicama gdje eksponencijalno raste mogućnost za mogući gubitak i drastično pada šansa za profitiranjem. Oni koji se klade u online kladionicama a posebno u onim azijskim poput Pinnaclea i SBOBETA gdje nema limita i poreza sa single načinom klađenja dugoročno mogu biti u plusu no s čak i s takvim matematički najsigurnijim i najprofitabilnijim načinom gubitak je ponovno izvjestan na duge staze u zemaljskim kladionicama. Bez praćenja i poznavanja nekoliko liga iz određenog sporta, stalnog sistema klađenja i pravilnog money managementa i banke klađenje je bacanje novca u vjetar čak i u stranim online kladionicama gdje nema poreza no poseban su slučaj domaće zemaljske kladionice, tzv. lokali na koje ćemo se u ovom članku posebno koncentrirati i koje zarađuju masovne novce na neznanju i neozbiljnosti domaćih ljudi dok ćemo o stvarima poput money managementa i sistema koje smo gore naveli detaljnije pričati u narednim danima.

Poznata lokalna imena poput SuperSporta, Hrvatske Lutrije, Mozzarta, WWina i ostalih iz dana u dan profitiraju na leđima prosječnih igrača sportske kladionice koji nisu niti malo svjesno protiv kakve se mašinerije svakodnevno bore kad sastavljaju svoj listić u lokalu. Najprije, prosječan igrač mora biti svjestan toga da je u kladionicama s porezima u startu u velikom hendikepu s naglaskom na igrače iz Hrvatske koji se suočavaju s duplim porezom i to manipulativnim troškom od 5 % te porezom na dobitak od 10%. Naime, ti porezi odmah matematički smanjuju šansu za dobitkom i to iz razloga što reduciraju već ionako mizerne kvote koje su takve jer domaći bookmakeri stvaraju sebi prostor za profitnu marginu koja je kod njih i najveća dok je najveća žalost ta da je pravi posao današnjih bookmakera u lokalima samo ovaj opisani postupak jer tečajeve kupuju od stranih kompanija(npr Don Best Odds Service). Na primjeru teniskog meča u kojem su šanse oba igrača 50 – 50 najjasnije se vidi ova prevara kladionica koje bi iz tog razloga morale postaviti početne tečajeve 2.00 – 2.00 no odmah u početku te kvote se smanjuju na 1.85 a dodatno ih depreciraju i porezi stoga na kraju ostajemo s vrlo mizernom kvotom koju se ne isplati igrati niti kao single okladu. Ono što je još više zabrinjavajuće jest činjenica da vodeće balkanske kladionice posjeduju računalo u ´centrali´ koje samo korigira, tj. spušta i diže tečajeve u sinkronizaciji s dnevnim uplatama igrača tako da bez obzira na što se bilo koji igrač kladio kladionica će nakon završenog događaja uvijek biti u plusu.

Sama ponuda i njena razrada su postavljene i osmišljene na način da zemaljske kladionice profitiraju tako što recimo one rizičnije opcije kod nekih sportova(prvo poluvrijeme u košarci) kompletno izostave iz ponude te igrače navode da se klade na neisplative tečajeve i to najčešće na događaje s tri znaka gdje se drastično povećava šansa za gubitkom. Matematički je dokazano da je single način klađenja najprofitabilniji a double način igranja još jedini više-manje profitabilan dok vas sve iznad tri para na listiću dugoročno odvodi u propast jer je to čisto nagađanje i borba s matematičkim računom vjerojatnosti bez obzira na tečajeve. Ne čudi da konstantno u takozvanim tjednicima i samim lokalima gledamo bajkovite dobitne listiće od preko 20 parova koji su samo u biti reklama i psihološki trik da se igrače podsvjesno navede na takav način klađenja koji je katastrofalan. U potrazi za svojim basnoslovnim dobitkom a s minimalnim resursima prosječni kladioničar se nada upravo takvom velikom dobitku na uzorku većeg broja događaja što i ukoliko se desi ponovno će taj isti igrač dugoročno gledano sve te novce vratiti kladionici.

Ono što još dodatno pogoršava cijeli problem zemaljskih kladionica i njihove neisplativosti jest sportska kultura u ovim predjelima odnosno preizražena fiksiranost na nogomet koji je analogno tome i najprisutniji u kladioničarskim kombinacijama ovdašnjih ljudi. Radi se o matematički najgorem sportu za klađenje jer se radi o sportu u kojem se u igra na manji broj udaraca i golova u odnosu na primjerice košarku, rukomet i hokej što u matematičkom smislu znači da favorit ne pobjeđuje toliko često a i sami znate koliko ste već puta vidjeli da apsolutni favorit iskaže totalnu dominaciju no svejedno ne pobijedi. Tome je razlog taj što razlika u kvaliteti više i lakše dolazi do izražaja kod sportova kod kojih se igra na veći volumen šuteva i golova a to je u nogometu jasno najmanje u usporedbi s ostalim sportovima s loptom. Kad u jednadžbu nadodamo i to da su moguća tri različita ishoda meča situacija postaje još nepovoljnija po onoga koji se kladi a najproblematičnije u ovom smislu su one najeksponiranije lige odnosno Lige petice na koje i otpada najviše pažnje domaćeg puka.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *